Ede Stad Schoolhandbaltoernooi: ‘Van der Vegt en dé scholieren’

Door: Koen Wilmink | woensdag 28 januari 2009 11:05

EDE – De handbalcarrière van Anuschka van der Vegt zit er na dit seizoen op, voor de deelnemers aan het Ede Stad Schoolhandbaltoernooi gloort wellicht een mooie ‘loopbaan’ in de handbalzaal. Volgende week woensdag start het toernooi waaraan 49 teams van elf verschillende basisscholen uit de gemeente Ede meedoen. Maar eerst blikt Van der Vegt terug op een bijna 25 jaar durende handballoopbaan in de hoofdmacht van hv Reehorst.

door Koen Wilmink

De praatstoel is een goede bekende van Van der Vegt. De Edese schoolagente praat voluit als het over haar passie handbal gaat. ,,Ik ben nog steeds gek op het spelletje. Het is zo compleet en dynamisch. Het aanvallen, het verdedigen, de snelheid van het handbal. Maar het wordt na dit seizoen tijd om een stapje terug te doen. Ik ga het zeker missen, maar ik merk dat ik niet meer aan alle trainingsverplichtingen kan voldoen die bij het eerste team horen. Dat vind ik ook niet eerlijk tegenover de andere speelsters.”

Maar ook de leeftijd begint mee te spelen. ,,Ik krijg natuurlijk steeds meer ‘pijntjes’. Het herstel van het lichaam vergt ook meer tijd”, weet de linker hoekspeelster. ,,En verder ben ik erg druk met mijn werk en gezin. Eigenlijk kom ik elke dag tijd te kort. Maar, ik kijk uit naar de hereniging met een groot aantal speelsters uit het tweede, veelal voormalig eerste elftal speelsters. Die willen ook allemaal nog presteren, alleen op een wat lager niveau.”

Veel hoogtepunten heeft Van der Vegt in die bijna 25 jaar bij het eerste team niet gekend. ,,Over het algemeen speelden we elk seizoen in de middenmoot, draaiden we onze wedstrijden mee. Uitschieters zijn er niet geweest, dus ook niet in negatieve zin. En hoe het dit seizoen met onze uitwedstrijden zit? Wist ik het maar. Aan de voorbereiding ligt het niet, maar op de één of andere manier wil het ‘uit’ maar niet lukken. Er sluipt angst in de ploeg, en matheid. Maar, het is wel zo dat we de lastige uitduels gehad hebben, dus wie weet… Een moment dat ik overigens nooit vergeten ben waren mijn eerste minuten in het eerste. Ik was toen 17 jaar, op van de zenuwen, maar ik vond het geweldig!”

Sinds dat eerste optreden is Van der Vegt niet meer weg te denken uit het eerste team. Wel had ze een korte flirt met AAC. ,,Maar die Arnhemse mentaliteit stond me niet aan. Die was onaangenaam. Ik was snel terug bij Reehorst”, aldus Van der Vegt, die in al die jaren veel speelsters zag komen en gaan. ,,We hebben nu een leuke en jonge groep. Meiden met veel potentie die waarschijnlijk wel bij Reehorst blijven. We draaien ook heel aardig mee.”

Zaalhandbaltoernooi

De komende woensdagen staat voor Van der Vegt en de vele vrijwilligers van hv Reehorst in het teken van het Ede Stad Schoolhandbaltoernooi. ,,Ik ben niet zo betrokken bij de organisatie, maar we verzorgen met de jeugdcommissie wel de catering”, vertelt Van der Vegt. ,,Leo de Wit en een heel team aan vrijwilligers zijn heel druk met de organisatie. Het toernooi groeit nog steeds. Dit jaar hebben zich weer meer teams ingeschreven.”
Het toernooi wordt gespeeld op 4, 11 en 25 februari in Sporthal De Peppel. De finales staan voor donderdagavond 26 februari op het programma. Deze vinden plaats in sporthal De Reehorst.