Dubbelslag De Franciscus bij schoolhandbalfinales

De Franciscus werd bij het dertigste ‘Ede Stad Schoolhandbaltoernooi’ de grote winnaar.

Bron: EdeStad (Tekst en foto’s: Eip Janssen)

 

 

Bij de meisjes werd De Calluna met 10-7 verslagen. De jongens finale tegen CNS-basisschool Koningin Beatrix leverde een 8-6 zege op.

Dat allemaal met een glunderende 62-jarige docent Ron Rommers aan de kant. Ontelbare malen coachte hij zijn ploegen met de kreet ‘handen omhoog’.

,,Ik leef enorm mee. De scholieren hebben veel getraind voor het schoolhandbaltoernooi 2018. Twee zeges had ik niet verwacht. Bij de meisjes waren we misschien favoriet maar bij de jongens zeker niet.”

De laatste schoolhandbalfinale in de binnenkort verdwijnend sporthal De Reehorst. ,,Het geeft best een raar gevoel. Het was een vertrouwde omgeving waar iedereen wel een plekje vond. Je ziet het vanavond ook weer, de tribunes zijn overvol”, glimlachte HV Reehorst organisator Leo de Wit.

Inderdaad nostalgie die decennia heerst in sporthal De Reehorst. De jeugd bekommerde zich daar niet over. Zij speelden fris en fruitig mooie finales. Het aanzien meer dan waard, mede door de aanmoedigingen die vanaf de tribunes klonken. En of het nu de supporters van De Franciscusschool, De Calluna of de Koningin Beatrixschool waren. Het was een mooi en imposant gezicht, met al die ouders, opa’s en oma’s, die de harde banken trotseerden.

PEPTALK De meisjesfinale was spectaculair. Bij rust ging De Calluna met 6-5 aan de leiding. Dit mede door goed spel van Lisa Neilen.

,,Zij is een talent wat bij ons speelt. Ik voorspel haar een mooie handbaltoekomst”, liet Reehorst kenner Leo de Wit weten. In de tweede helft werd lang niet gescoord. Maar na ruim acht minuten spelen pakte De Franciscus het initiatief. Vijf minuten voor tijd namen zij een 6-7 voorsprong. Die werd in de laatste minuut uitgebouwd van 7-8 maar 7-10.

Dolle vreugde bij de winnaars maar complimenten voor de verliezer. De Calluna ging met ere ten onder.

,,Je hebt er niets aan. Maar de finale spelen was het mooiste wat ik deze week heb meegemaakt”, wist een speelster nog uit te brengen.

De jongensfinale bleef eveneens lang spannend. Wel ging het er wat fanatieker en fysieker aan toe. Coach Rommers maande zijn spelertjes tot kalmte. Maar zag de ploeg bij rust met 2-4 achterstaan.

,,Ik heb een kleine peptalk gehouden. Of het invloed had? Dat weet je nooit. Maar de eerste de beste aanval was raak: 3-4″, had Ron Rommers gezien.

PRET Zijn pupillen hadden er zin in en kijk op. Via 5-5 werd vier minuten voor tijd een 6-8 voorsprong genomen. Daar bleef het uiteindelijk bij.

Dolle vreugde bij de team teams van De Franciscus. De bekers pronken morgen (vrijdag) op school. Ongetwijfeld zal er bij deze spraakmakende prestaties worden stil gestaan.

Maar eigenlijk waren er alleen maar winnaars. Dat waren de deelnemende scholen maar zeker ook de HV Reehorst organisatie. Zij hebben in het schoolhandbal ook dit jaar weer veel energie gestoken.

,,Dat doen we met plezier. Het gezegde is niet voor niets: ‘Wie de jeugd heeft heeft de toekomst’. Dat geldt ook voor HV Reehorst. Maar voor mij is het belangrijkste dat de handbalsport leeft. Daar doen we het met een groot Reehorst team toch voor. En dat de spelertjes er plezier in hebben gehad. Als organisatie geen wanklank gehoord. Dik tevreden”, sluit handbalnestor Leo de Wit verheugd af.